Verschil buikpijn en buikkramp

Veel mensen, misschien wel iedereen, heeft weleens last van buikpijn of buikkramp. Soms heb je er  een beetje last van, een andere keer kunnen de klachten behoorlijk heftig zijn. Het verschil tussen buikpijn en buikkramp is soms moeilijk te omschrijven. Toch zijn er vaak twee belangrijke kenmerken of symptomen die kenmerkend zijn voor buikpijn of juist voor buikkrampen. Buikpijn kenmerkt zich vaak door een constante en meer zeurende pijn. Daarnaast is de pijn in de buik vaak te voelen rond het spijsverteringskanaal.

Buikkrampen zijn in tegenstelling tot buikpijn onregelmatiger en voelen aan als samentrekkingen in de buik die soms erg vervelend zijn. Soms gaan deze samentrekkingen ook gepaard met een vervelende pijn. Het tweede verschil is dat je buikkrampen als het ware door je hele buik voelt gaan. Terwijl buikpijn juist goed aan te wijzen is in een bepaalde zone van de buik.

Veel voorkomende plekken van buikkramp

Zoals al is aangegeven is buikkramp meer een algemene vorm van pijn of last die je kan hebben in de maag. Krampen kunnen voorkomen rond de maag, in andere gevallen kunnen deze starten bij de maag en zich vervolgens verspreiden door de hele buik.

Wanneer de krampen voelbaar zijn in het bovengedeelte van de buik, kan dit duiden op problemen met de maag. Zijn de krampen voelbaar lager in de buik, dan duidt dit vaak op problemen met de dunne en/of dikke darm. Daarnaast kan een combinatie ook voorkomen.